Like

sâmbătă, 8 februarie 2014

Nume de cod: nasul

Nas. Avanpostul cel mai avansat al feţei. S-a observat că nasul cuiva nu este niciodată mai fericit decât atunci când este băgat în treburile altora, de unde unii fiziologi au tras concluzia că este lipsit de simţul mirosului. (Ambrose Bierce )

Oamenii au 5 milioane de receptori olfactivi. Anumite specii de fluturi detin un aparat olfactiv atat de dezvoltat, incat masculii sunt capabili sa detecteze mirosul femelei de la 10 km departare. Pisica are 19 milioane receptori olfactivi .Cainii peste 220 de milioane. Mirosul lor este de mii de ori mai puternic decat al oamenilor.

Oricat ne-am parfuma , corpul nostru emana mirosuri pe care cainele le recunoaste mereu. Respiratia lasa mirosuri. La fel si organele genitale. Ca sa nu mai spunem daca atingem obiecte. Numai amprente pe care cainele le poate detecta. Pielea si ea lasa urme. Mai ales ca pierdem in fiecare minut aproximativ 50 milioane de celule. Numai fulgi . Noi nu-i vedem. In schimb, cainii da.

Deasemenea patrupedele pot mirosi teama, anxietatea si chiar tristetea. Adrenalina , pe care nasul nostru nu o sesizeaza , este perceputa de caini. Iar teama si anxietatea combinate cu cresterea tensiunii emana o “chimie” ce nu poate fi mascata de un zambet. Cainele cunoaste mult mai bine ce simti in acel moment.

Cand cainii miros insistent ceva , deja ei percep toata istoria personajului sau lucrului respectiv. Stiu si ce ai mancat , unde ai fost , ce ai atins. Iar intre ei (mai ales cand se miros in zona anala) stiu daca este mascul sau femela, daca sunt pregatiti pentru imperechere, daca au pui. Pot sti si cati ani au J

Cand oamenii isi prepara vreo mancare mai sofisticata cainele poate identifica fiecare ingredient.
Isi misca narile in directii diferite , cautand sursa acelui miros.

Si cum cainii transpira prin pernitele labutelor , caldura este indepartata pe nas si pe gura, in momentul in care gafaie si saliveaza.

Fii pozitiv !
Alege viata !










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu