Like

vineri, 10 octombrie 2014

Toamna se culeg fructele!

Daca "uitati" in pom cateva mere sau cativa struguri in vie , cu siguranta , la iarna  , niste vizitatori neasteptati va vor multumi .
Cateva nuci sau alune lasate pe jos , chiar un mic spatiu creat , asa ca o rezerva , vor aduce multa fericire animalutelor care vor beneficia de ele, la iarna.
Pentru pasari , fructele uscate si bineinteles semintele sunt de mare ajutor iarna, cand cu greu gasesc ceva de mancare. Pentru ele se pot amenaja adevarate restaurante ! 
Conuri de brad sau pin unse bine cu unt de arahide sau margarina si apoi tavalite prin seminte. Se leaga cu sfoara si se atarna prin copaci. 

Dupa ce vara pasarile ne incanta cu muzica, cu freamatul lor, iarna ar trebui sa fie randul nostru sa le dam ceva inapoi, sa le ajutam. Mai nou, in orase, parcurile se vor din ce in ce mai frumoase, mai curatate, mai pline de alei. Nu zic, este frumos, dar n-ar trebui sa ne gandim numai la noi. Chiar daca un parc arata mai bine fara cei cativa copaci uscati, gaunosi, ei reprezinta locul ideal unde pasarile se adapostesc de frig, in scorburile si gaurile lor se retrag noaptea la culcare, sub scoarta acestor arbori mai putin estetici traiesc insecte, hrana rara, pe timp de iarna. Daca le eliminam "casele", mai ales in lunile friguroase, cu ger, s-ar putea sa nu supravietuiasca. Iar daca tot se taie acesti copaci, atunci ei trebuie macar inlocuiti cu altceva, iar acest altceva ar fi casute artificiale pentru pasari. Daca fiecare copac ar avea cate o astfel de casuta, mult mai putine pasari ar muri in timpul iernii si mult mai multe pasari ar avea locuri de cuibarit primavara. Apoi, sunt arbustii, ca de pilda macesul; n-o fi el la fel de frumos ca o tufa de trandafiri, dar fructele lui rezista chiar si peste iarna, si iata o "cantina" pentru zeci de pasari. 
http://www.formula-as.ro/2005/656/ecologie-14/pasarile-cerului-au-nevoie-de-ajutor-5804
sursa  
Fii pozitiv !
Alege viata !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu