Like

miercuri, 5 martie 2014

Ziua Femeii sau Ziua Mamei


Ziua mamei isi are originea in festivalul dedicat mamei zeilor, pe nume Rhea in Grecia Antica. Aceasta era sotia lui Cronos ( zeul timpului) si mama tuturor zeilor si zeitelor din Olimp.
Odata cu aparitia crestinismului, "Mama Biserica" a inlocuit treptat "Mama Zeita", majoritatea ceremoniilor ce cinsteau pe Cybele au devenit ceremonii pentru cinstirea Mariei, mama lui Iisus Hristos.
Mamele reprezentau puterea spirituala ce ne-a dat nastere si ne protejeaza. Cu timpul, cele doua sarbatori s-au amestecat si au devenit una singura, numita "Ziua Mamei".
(sursa )

Cel mai puternic sentiment pe care creierul il poate genera este afectivitatea pentru semeni. Este un sentiment ce il putem observa si la oameni si la alte specii.
In lumea animalelor ,mamele isi ingrijesc si isi apara puii indiferent de situatie, facand fata chiar si celor mai feroce pradatori.

Sacrificiul suprem il face caracatita. Intr-o viata de cateva luni ele depun mii de oua si stau langa cuib 40 zile , nemiscate, neclintite. Agita apa pentru a ajunge cat mai mult oxigen la oua, sunt foarte vigilente sa nu ajunga vreun pradator in zona, nu se prea odihnesc, uita sa se hraneasca si foarte multe isi pierd viata la scurt timp dupa ce vin pe lume puii. Merita din plin apreciere. Si respect.

Cea mai lunga relatie mama-pui din lumea animalelor o intalnim la urangutani. Este vorba de o perioada de 6-7 ani , timp in care zi de zi puiul este hranit, alintat, mangaiat, invatat tehnici de supravietuire. Noaptea ,mama urangutan face alt culcus din frunze si ramuri pentru a-si culca puiul.

La pol , la -30 grade ursoaicele isi cresc singure puii. Pe parcursul a 2 ani , pana cand puii sunt suficient de descurcareti , ursoaica ii poarta pe spate pentru a-i feri de sloiurile de gheata, ii hraneste , ii invata metode de supravietuire in lumea apriga si nemiloasa de la Pol.

La capitolul rabdare ghepardul detine primul loc. Avand 4 sau 6 pui deodata , fiind neajutorati , fara instinct de aparare , mamicile-ghepard au o sarcina greoaie : sa vaneze, sa-i fereasca de pradatori, sa caute cele mai bune adaposturi. Vreo 2 ani, pentru atat de multi pui.

Lumea elefantilor este o lume cu mame, surori, matusi, bunici. Puii de elefant stau in primul an lipiti de mama lor , iar toate femelele din grup au grija de ei ca si cum ar fi puii lor. Intre mamele elefant si fiice se naste o relatie foarte puternica , care va rezista toata viata lor.

Mamele canar ciripesc atat de duios inainte de a iesi puii din gaoace , incat ne gandim ca poate le spun povesti , asa cum mamele vorbesc cu bebelusii inainte sa se nasca.

Furnicile legionare au creat cea mai sigura gradinita din intreaga lume a animalelor.

Pentru ca traim intr-o lume in care valorile sunt inversate, in care ne miscam prea repede si prea mecanic si nu mai vedem, daramite sa mai simtim nevoile celor din apropierea noastra ,

Fii pozitiv !
Alege viata !
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu