Like

joi, 13 martie 2014

Cainele in mitologie

Cainele a fost dintotdeauna paznicul. Paznicul curtilor, paznicul casei. Calitatile cainilor precum fidelitatea, inteligenta, spiritul protector, simtul foarte bine dezvoltat, capacitatea de comunicare cu omul au determinat ca in aproape toate mitologiile si culturile , cainele sa fie legatura cu taramul de dincolo.

Vechii greci, egiptenii, celtii sau romanii au considerat cainele ca fiind paznicul imparatiilor nevazute. Cainele este cel ce protejeaza lumea in care traim , lumea fizica si ajuta la trecerea in cealalta lume , nevazuta, lumea metafizica. Cainele insoteste omul in intunericul mortii , dupa ce i-a fost tovaras de nadejde in timpul vietii.

Zeul egiptean Anubis , cu cap de sacal , avand perceptiile senzoriale puternice ale cainelui , este cel care protejeaza si ghideaza pe calea necunoscutului. Este un simbol al sigurantei. Se paseste dincolo sub atenta supraveghere a lui Anubis. Cainele este asociat cu ideea de calauza a sufletelor si paznic al granitelor dintre lumi si la Thot, Hecate, Hemes sau Cerber.
Pentru Hecate , cainii sunt sacri. Hecate zeita rascrucilor, cea care protejeaza neintelegerile si care este perceputa gresit ca fiind zeita vrajitoriei sau a raului, a facut lucruri bune. A salvat-o pe Persefona , fiica lui Demeter, regina lumii subterane si fecioara primaverii . Cand omul condamna ce nu intelege apare Hecate cu prietenii ei canini. Ea si animalele ei ii apara pe cei ce nu o pot face singuri : bebelusii, copii, nebunii sau cei nevoiasi. Poate lua chiar infatisarea unui caine.
La celti protectia si actiunea benefica este intruchipata de caine. Virtutile cainilor precum curajul, perseverenta au determinat ca in luptele ce le purtau , celtii sa fie insotiti de caini. Acestia erau antrenati special pentru a lua parte la ele. Cainii au conotatii eroice . Compararea unui erou cu un caine insemna elogierea lui, omagierea vitejiei sale.
Constelatia Canis Major, constelatia Cainelui contine cea mai stralucitoare stea de pe cerul de noapte , pe Sirius. Cainele urcat pe cer poate fi darul lui Zeus pentru Europa ( un caine de vanatoare ) sau poate copoiul daruit de Aurora lui Cephalus .In Romania aceasta constelatie este numita Cainele sau Dulaul , iar stelei Sirius i se spune Zorila sau Luceafarul de zori. Deasupra capului nostru sta de paza cainele ...

Fii pozitiv !
Alege viata !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu