Like

sâmbătă, 19 aprilie 2014

Iepurasul de Paste

Germanii sunt primii care au inventat dulciurile in forma de iepurasi, undeva pe la 1800, din aluat si zahar.

Simbolul iepurasului de Paste provine inca din vremea festivalurilor pagane dedicate zeitei Eastre. 
Se spune ca odata, demult, pe cand zanele colindau padurile si piticii rascoleau pamantul in cautarea pietrelor pretioase, pe cand animalele vorbeau si puii de lup se jucau cu mieii, traiau intr-o casuta saracacioasa, la marginea unui sat , un padurar , nevasta sa si cei doi copii. Erau saraci si isi duceau traiul de pe o zi pe alta ... Intr-o zi, intorcandu-se de la targ , padurarul zareste intr-un tufis un iepuras. Dintr-o miscare l-a insfacat si l-a bagat in traista. Pe drum, gandul i-a fost numai la mancarurile ce avea sa le faca din bietul iepuras. 
Odata sosit acasa ii spuse nevestii sa scoata din traista iepurasul si sa gateasca din el mancaruri alese. Obosit , se tranti in pat si adormi pe data. 
Cei doi copilasi, auzind porunca tatalui, se strecurara usurel si privira in traista. Din fundul sacului doi ochisori speriati si inlacrimati priveau fix. Trupul iepurasului tremura tot pentru ca auzise si el planul ingrozitor al omului si intelesese ca urma sfarsitul vietii lui. Copiii , cuprinsi de mila , au scos iepurasul din traista si l-au ascuns . In locul lui au pus niste hainute vechi. Au asteptat ca mama lor sa plece pret de-o clipa din bucatarie si cu iepurasul in brate au fugit cat au putut de repede si i-au dat drumul in padure.Bietul pui a fugit mancand pamantul. Acasa , la intoarcere , padurarul isi certa nevasta ca nu a avut grija si le-a fugit vanatul ... Au mancat urzici in seara aia ... 

In schimb,  mama Iepuroaica a zvonit prin toata padurea fapta buna a copiilor . Toata suflarea padurii aflase despre cele intamplate. Pana si Zana Primaverii stia, caci Tatal Iepure era un slujitor fidel al acesteia si i-a povestit totul. De aceea, Zana s-a gandit sa-i rasplateasca pe copii si a poruncit iepurilor sa le aduca daruri. De bucurie si vecina Gaina a daruit cateva oua iepuroaicei ca sa le coloreze , decoreze cat mai frumos . 

In dimineata urmatoare, copiii padurarului au gasit in gradina oua colorate si pe pervaz , insirate, alune, fructe uscate, ciuperci . Era chiar dimineata Zilei de Pasti.
De atunci , in fiecare an,de Paste, tot mai multi iepurasi aduc daruri copiilor cuminti si buni.
Nu au uitat niciodata indatorirea lor de a aduce bucurie copiilor, pentru ca au salvat de la moarte un biet sufletel.

Fii pozitiv !
Alege viata !





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu