Like

joi, 20 martie 2014

De indragostit

Dupa ce toata iarna barbatusul mierlei a stat singur , deoarece mierla si puii au plecat in tarile calde , si abia il poti auzi cantand, iata ca venirea primaverii ii aduce familia inapoi. 
Cocotat in varful plopilor, in cel mai inalt varf de copac , sus-sus pe antene , mierloiul canta . 
Canta pentru perechea lui de care i-a fost dor. 
Cel mai frumos cantec de dragoste.
Nici un alt cantec nu poate pune mai mult verde, mai multe flori, mai multe miresme diminetilor de primavara. 
Un rau de sunete pune splendoare in noi, ne coloreaza sufletele . 
Iar daca esti indragostit si oricum mintea iti este atat de incurcata si zapacita, cantecul mierloiului iti accentueaza starea de euforie.

Fii pozitiv !
Alege viata !

sâmbătă, 15 martie 2014

Hai pe-afara !

Iepurasul, hamsterul, dihorul , papagalul sunt prietenii ce nu trebuie sa-i scoti la plimbare. Oferindu-le un colt amenajat numai pentru ei ,curat , ingrijit si dotat cu cele necesare lor, fii sigur ca acestia sunt multumiti si au o stare de spirit pozitiva.

In schimb, cainii adora plimbarile, adora sa alerge . Cainele este partenerul pe care te poti baza.
Iti poti lua si rolele , daca vrei .Normal ca rolele sunt doar pentru tine :)
Ce poate fii mai relaxant ?
Aer curat, miscare .
Pauza de o inghetata ...

Daca animalul de companie este o pisica sau un motan , puteti iesi la plimbare impreuna fie folosind lesa , fie caruciorul pentru animale , fie geanta de transport.

Iar daca pisica este destul de antrenata si obisnuita sa calatoreasca , precum kitty , poti avea vacante de vis si de neuitat alaturi de bunul si iubitorul tau prieten.
Nu uita sa arunci o privire si peste vacanta cu prietenul tau. Nu de alta , dar nu toate cazarile accepta animale de companie.

Fii pozitiv !
Alege viata !

vineri, 14 martie 2014

Vine, vine primavara

Dupa „Martisor”, urmeaza „Babele” , ultima “Baba”, ziua de 9 Martie se considera granita intre anotimpul friguros si cel calduros. Zilele se urmeaza dupa 9 Martie sunt  “zile imprumutate” , adica sunt zile capricioase , fie ploioase, fie  insorite, fie friguroase , insa mai blande decat Babele. Ele sunt dedicate pasarilor migratoare , a celor de padure , mieilor : Ziua Strutului, Ziua Mierlei, Ziua Cocostarcului, Ziua Ciocarliei, Ziua Cucului, Ziua Randunelelor, Ziua Omatului, Ziua Mieilor, Ziua Berzelor. Adesea, aceste zile primesc determinativul "zapada": Zapada berzelor, Zapada Mieilor, Zapada Randunelelor etc. Sau „Mosi”. Dupa Zapada Mieilor , cand sunt adusi pe lume mieii,  punem punct iernii si asteptam primavara. 

Vine, vine primavara
Se asterne-n toata tara
Floricele pe campii
Hai sa le-adunam, copii.

Creste, creste iarba verde
Ciocarlia-n nori se pierde
Haideti s-ascultam copii
Al ei cantec din campii.

Cucu, cucu striga tare
Pitpalacul-n lunca sare
Mieii zburda pe campii
Haideti sa-i vedem copii !

Fii pozitiv !
Alege viata !
 
 
 

joi, 13 martie 2014

Cainele in mitologie

Cainele a fost dintotdeauna paznicul. Paznicul curtilor, paznicul casei. Calitatile cainilor precum fidelitatea, inteligenta, spiritul protector, simtul foarte bine dezvoltat, capacitatea de comunicare cu omul au determinat ca in aproape toate mitologiile si culturile , cainele sa fie legatura cu taramul de dincolo.

Vechii greci, egiptenii, celtii sau romanii au considerat cainele ca fiind paznicul imparatiilor nevazute. Cainele este cel ce protejeaza lumea in care traim , lumea fizica si ajuta la trecerea in cealalta lume , nevazuta, lumea metafizica. Cainele insoteste omul in intunericul mortii , dupa ce i-a fost tovaras de nadejde in timpul vietii.

Zeul egiptean Anubis , cu cap de sacal , avand perceptiile senzoriale puternice ale cainelui , este cel care protejeaza si ghideaza pe calea necunoscutului. Este un simbol al sigurantei. Se paseste dincolo sub atenta supraveghere a lui Anubis. Cainele este asociat cu ideea de calauza a sufletelor si paznic al granitelor dintre lumi si la Thot, Hecate, Hemes sau Cerber.
Pentru Hecate , cainii sunt sacri. Hecate zeita rascrucilor, cea care protejeaza neintelegerile si care este perceputa gresit ca fiind zeita vrajitoriei sau a raului, a facut lucruri bune. A salvat-o pe Persefona , fiica lui Demeter, regina lumii subterane si fecioara primaverii . Cand omul condamna ce nu intelege apare Hecate cu prietenii ei canini. Ea si animalele ei ii apara pe cei ce nu o pot face singuri : bebelusii, copii, nebunii sau cei nevoiasi. Poate lua chiar infatisarea unui caine.
La celti protectia si actiunea benefica este intruchipata de caine. Virtutile cainilor precum curajul, perseverenta au determinat ca in luptele ce le purtau , celtii sa fie insotiti de caini. Acestia erau antrenati special pentru a lua parte la ele. Cainii au conotatii eroice . Compararea unui erou cu un caine insemna elogierea lui, omagierea vitejiei sale.
Constelatia Canis Major, constelatia Cainelui contine cea mai stralucitoare stea de pe cerul de noapte , pe Sirius. Cainele urcat pe cer poate fi darul lui Zeus pentru Europa ( un caine de vanatoare ) sau poate copoiul daruit de Aurora lui Cephalus .In Romania aceasta constelatie este numita Cainele sau Dulaul , iar stelei Sirius i se spune Zorila sau Luceafarul de zori. Deasupra capului nostru sta de paza cainele ...

Fii pozitiv !
Alege viata !

miercuri, 12 martie 2014

Cateva moduri prin care un caine iti arata afectiunea

Cea mai veche legatura de prietenie este cea dintre oameni si caini . Istoria cainilor este strans legata de istoria oamenilor. Cainele iubeste omul neconditionat. Si isi arata aceasta afectiune prin diferite moduri.

Atunci cand da din coada de parca ar da cu matura, sau cand face cerculete , e semn de mare fericire ! E fericit ca te vede, e fericit cu tine sau pur si simplu se simte bine .
sursa
Atunci cad merge dupa tine, cand se “tine scai de tine”, de parca ar fi umbra ta , e semn de afectivitate. Chiar daca tu ai vrea sa fii singur, cainele nu poate concepe sa nu stea langa tine si te urmareste ! Reprezinta un alt semn de iubire.
De cele mai multe ori , din iubire mare alearga spre tine , sare in bratele tale si vrea sa te linga  . Sau atunci cand te vede dupa un timp mai indelungat. De bucuria revederii, de dorul ce l-a purtat pentru tine , pur si simplu “sare pe tine” . Puii ling fata si ochii mamei si de aceea te “pupa”; catelul te recunoaste ca fiind mama lui .
Cand se rostololeste si isi arata burtica, de fapt iti arata dorinta sa de joaca si de afectiune. Este chiar indicat sa inveti cainele sa se rostogoleasca , pentru ca e semn de socializare !
In salbaticie lupii isi ling ranile reciproc, iar cainii pastreaza acest instinct. Sa nu te miri cand cainele iti va linge rana / ranile. Dorinta lui de a avea grija de tine il determina sa faca acest lucru. La fel se intampla si atunci cand esti bolnav si zaci in pat. Se baga tot in tine de parca ar vrea “sa-ti ia boala cu mana”.
Cainele iubeste omul.
Iubeste-l si tu pe el !

Fii pozitiv !
Alege viata !

miercuri, 5 martie 2014

Ziua Femeii sau Ziua Mamei


Ziua mamei isi are originea in festivalul dedicat mamei zeilor, pe nume Rhea in Grecia Antica. Aceasta era sotia lui Cronos ( zeul timpului) si mama tuturor zeilor si zeitelor din Olimp.
Odata cu aparitia crestinismului, "Mama Biserica" a inlocuit treptat "Mama Zeita", majoritatea ceremoniilor ce cinsteau pe Cybele au devenit ceremonii pentru cinstirea Mariei, mama lui Iisus Hristos.
Mamele reprezentau puterea spirituala ce ne-a dat nastere si ne protejeaza. Cu timpul, cele doua sarbatori s-au amestecat si au devenit una singura, numita "Ziua Mamei".
(sursa )

Cel mai puternic sentiment pe care creierul il poate genera este afectivitatea pentru semeni. Este un sentiment ce il putem observa si la oameni si la alte specii.
In lumea animalelor ,mamele isi ingrijesc si isi apara puii indiferent de situatie, facand fata chiar si celor mai feroce pradatori.

Sacrificiul suprem il face caracatita. Intr-o viata de cateva luni ele depun mii de oua si stau langa cuib 40 zile , nemiscate, neclintite. Agita apa pentru a ajunge cat mai mult oxigen la oua, sunt foarte vigilente sa nu ajunga vreun pradator in zona, nu se prea odihnesc, uita sa se hraneasca si foarte multe isi pierd viata la scurt timp dupa ce vin pe lume puii. Merita din plin apreciere. Si respect.

Cea mai lunga relatie mama-pui din lumea animalelor o intalnim la urangutani. Este vorba de o perioada de 6-7 ani , timp in care zi de zi puiul este hranit, alintat, mangaiat, invatat tehnici de supravietuire. Noaptea ,mama urangutan face alt culcus din frunze si ramuri pentru a-si culca puiul.

La pol , la -30 grade ursoaicele isi cresc singure puii. Pe parcursul a 2 ani , pana cand puii sunt suficient de descurcareti , ursoaica ii poarta pe spate pentru a-i feri de sloiurile de gheata, ii hraneste , ii invata metode de supravietuire in lumea apriga si nemiloasa de la Pol.

La capitolul rabdare ghepardul detine primul loc. Avand 4 sau 6 pui deodata , fiind neajutorati , fara instinct de aparare , mamicile-ghepard au o sarcina greoaie : sa vaneze, sa-i fereasca de pradatori, sa caute cele mai bune adaposturi. Vreo 2 ani, pentru atat de multi pui.

Lumea elefantilor este o lume cu mame, surori, matusi, bunici. Puii de elefant stau in primul an lipiti de mama lor , iar toate femelele din grup au grija de ei ca si cum ar fi puii lor. Intre mamele elefant si fiice se naste o relatie foarte puternica , care va rezista toata viata lor.

Mamele canar ciripesc atat de duios inainte de a iesi puii din gaoace , incat ne gandim ca poate le spun povesti , asa cum mamele vorbesc cu bebelusii inainte sa se nasca.

Furnicile legionare au creat cea mai sigura gradinita din intreaga lume a animalelor.

Pentru ca traim intr-o lume in care valorile sunt inversate, in care ne miscam prea repede si prea mecanic si nu mai vedem, daramite sa mai simtim nevoile celor din apropierea noastra ,

Fii pozitiv !
Alege viata !
 

sâmbătă, 1 martie 2014

Martisor - 1 Martie.

In vechime, pe vremea geto-dacilor , anul nou incepea pe 1 Martie. Calendarul lor avea 2 anotimpuri : iarna si vara. Martisorul era oferit ca talisman la cumpana dintre ani., la cumpana dintre anotimpuri.Simboliza unitatea contrariilor : iarna - vara , frig - cald , intuneric - lumina. Simboliza viata si un nou inceput.

Traditia spune ca e de bine daca martisorul se poarta pana cand se aude cucul , pana vin randunelele, pana cand infloresc ciresii. Apoi acesta se leaga de ramurile unui pom fructifer. Daca iti pui o dorinta in timp ce atarni martisorul de pom, acea dorinta se va implini.

Fii pozitiv !
Alege viata !