Like

duminică, 22 noiembrie 2015

Melancolie de Noiembrie

Noiembrie . Miros de frig.
De ceata si de bruma .
Pe-asfalt covor de frunze uscate.
Rar intalnesti trecatori . Cei mai multi sunt inchisi in sine, ca niste masini de razboi, ferecati pe dinauntru cu lacate si nu-si permit sa-si piarda vremea cu sentimente . Ei stiu ce vor de la viata si de la viitor si sentimentele sunt mai alunecoase decat cojile de banana, si-si pot pierde directia daca le au ... Sa nu mai spun de compasiune...

Noiembrie. Miros de frig. 

Copaci dezbracati de frunze. 
Din cand in cand , cate o cioara isi arunca nuca pe trotuar ca sa o sparga. 
Din cele 8 specii de corvide de la noi Gaita , Alunarul , Cotofana , Cioara de semanatura , Cioara neagra , Cioara griva , Stancuta si Corbul , azi am privit o cioara neagra si mi-am amintit de Gabi Mann , o fetita de 8 ani care locuieste in Seattle, Statele Unite. Copilul are un obicei neobisnuit: de la varsta de 4 ani hraneste ciorile din cartier.

Pasarile isi arata recunostinsa de fiecare data si ii ofera daruri in semn de multumire. Acestea ii aduc maruntisuri stralucitoare pe care fetita le pastreaza cu sfinţenie : nasturi, piese de Lego, bucatele de metal , o margea in forma de inima, o bucata de metal pe care scria „cel mai bun”.
Desi sunt doar obiecte, pentru Gabi au o valoare inestimabila, fetita asteptand un dar pe care sa scrie cuvantul „prieten”.


Ciorile rasplatesc cu daruri pe cei de care se apropie. Si asta ne-o spun chiar cercetatorii !


Stiati ca cele mai apropiate rude ale ciorilor sunt frumoasele pasari ale paradisului ?


Noiembrie. 

Miros de frig. 
Copaci dezbracati de frunze. 
Din cand in cand , cate o cioara isi arunca nuca pe trotuar ca sa o sparga... 

Melancolie de toamna :)

Fii pozitiv !
Alege viata !



sursa

duminică, 25 octombrie 2015

Vegan Doodle

Cu drag voi scrie la Google sa creeze de Ziua Internationala a Veganismului un logo special, un Google Doodle.

Aceste Doodle sunt schimbari de logo create de Google pentru a sarbatori zile speciale.

Daca toti oamenii vegani ar cere lui Google sa creeze unul , poate de 1 Noiembrie s-ar introduce un Doodle special. Un prilej bun de a raspandi in lume ideea de veganism. Pentru sanatate, pentru Planeta, pentru Animale.
Adresa la care poti cere este : proposals@google.com


Fii pozitiv !
Alege viata !

-------------------------------------------------

I would love Google to create a Google Doodle for World Vegan Day, November 1.

Doodles are the changes that are made to the Google logo to celebrate special days.

If we all get together and ask Google to create one, maybe we'll have our own Google Doodle and introduce many more people to Vegan and Vegetarian diets.

Please email Google at proposals@google.com with a request for a Doodle celebrating World Vegan Day.

                                   


Be positive !
Choose life !

vineri, 23 octombrie 2015

Mr. Bean's bear

Săptămâna trecută , pe 17 octombrie la Zărneşti a fost sărbatoare.
Rezervaţia Liberty de la Zărneşti a împlinit 10 ani .

Sanctuarul de ursi este cel mai mare din Europa şi găzduieşte un număr de exemplare mai mare decât numărul total al acestor animale din mai multe ţări europene.
Au trecut 10 ani de când urşii sunt acasă, în libertate.

Nimeni nu îi mai ține în cuști mici , nu îi mai exploatează şi nimeni nu îi mai supune la tratamente rele. Chiar dacă nu mai pot fi eliberaţi de tot din cauza faptului că şi-au pierdut mare parte din instincte şi depind de oameni să-şi găsească hrană suficientă, urşii de la Zărneşti dispun de o suprafaţă de 69 de hectare pusă la dispoziţie de primăria din localitate încă de la înfiinţarea rezervaţiei.

Urşii de aici au parte de un habitat extrem de apropiat de mediul lor natural, au bârloguri şi locuri în care se pot scălda, iar hrana nu le este pusă sub bot, aşa cum se întâmplă în grădinile zoologice. Urşii sunt nevoiţi să facă efort pentru găsirea hranei, fapt care îi apropie încă o dată de viaţa în condiţii normale a acestor animale.

Evenimentul a avut alături vedete :
- Hella Brice (soţia regretatului actor Pierre Brice - Winnetou, care a participat la deschiderea sanctuarului, în 2005)
- actriţa irlandeză Evanna Linch (Harry Potter),
- Excelenţele sale Paul Brumell - Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi
- Jean Hubert Lebet - Ambasadorul Elveţiei la Bucureşti,
- Cristophe Giraudaut - consilierul excelenţei sale François Saint-Paul - ambasadorul Franţei la Bucureşti.

Ziua s-a încheiat cu deschiderea primului „Muzeu al ursuleţilor de pluş” din România, unde se află şi cei 2 urşi gigantici care au fost oferiţi casei Regale a Marii Britanii şi apoi donaţi Rezervaţiei de urşi de la Zărneşti. 

Celebrul ursuleţ de pluş al lui Mr. Bean se află expus la Zărneşti , la muzeu :) 


Fii pozitiv !
Alege viata !

joi, 5 martie 2015

Zdreanţă

1 Martie.
Zona Brancoveanu.
Nu departe str Martisor.
Tudor Arghezi.
Zdreanta.

Coincidente ?

Asadar 1 Martie. Plec de acasa , intr-o vizita , ceva mai devreme. M-am gandit ca daca plec mai degraba , ajung mai repede inapoi acasa si imi mai fac si alte treburi ...

Ajung la metrou. Brusc imi trece prin cap sa ma opresc si sa-mi iau un strudel cu dovleac , ca poate mi se face foame mai tarziu si nu mai gasesc nimic deschis.Ca e duminica.

Si asa am pierdut metroul care era in statie ...! Coincidenta ?

In 3 minute soseste urmatorul tren. Urc, gasesc un loc liber si ma asez. Privesc in jurul meu. Un zumzet de fericire ... Oameni , care mai de care cu pungulite pline cu martisoare, ghiocei sau alte cadouri legate cu snurul alb-rosu , sosotesc frenetic . Probabil se intalnesc cu vreo iubita. Sau logodnica, sotie, mama ... Si eu am martisoare pentru doamnele ce urma sa le vizitez !

Imi desfac pachetelul si dau sa musc din strudel. Raman asa, cu gura cascata, deoarece prin fata mea defila un body-guard care tragea de zor un catel. Cainele mai opunea rezistenta, il mai zmucea putin ... Venea asa cu el din spatele trenului. Mergea catre fata trenului. Catre conductor. Privesc scena inmarmurita. Parca ma tragea pe mine de gat. Arunc strudelul in punga , pun geanta pe spate si ma duc dupa ei .

"Nu va suparati, ce faceti cu cainele ?" si ma aplec catre catel.
"Il dau jos. Ce sa fac? "
Mangai catelul, chiar daca ma maraia. Bag mana in strudel , rup o bucatica si ii intind puiului.

"Asa ! Faceti mizerie ! In metrou ! Ca si eu i-am dat ! Eugenie. Si nu a vrut ! Asa !"

"Domnule ! , zic . Aveti ceva cu animalele ?"
"NU ! " imi raspunde .

Metroul se opreste in statie. Taraste cainele , care scapa un picior din spate intre tren si statia de metrou. Zice conductorului ca l-a gasit la statia X, din urma si ca vrea sa-l predea.
Ma bag eu.
"Daţi-mi-l mie. Ca-l duc eu acolo ! Si eu tot pe acolo locuiesc! La statia X ! "

Conductorul a zis da. L-am luat in brate si am disparut.

M-am intors cu el. Nemaigandidu-ma la ceva. La ce o sa fac daca nu gasesc pe nimeni care sa umble dupa el.. Care sa-l caute ... La ce voi face daca raman cu el, ca am deja 3 animalute acasa. Pisici. La cine voi apela daca ... si daca... Nu m-am gandit la nimic.

M-am intors la suprafata , in statia X. M-am plimbat 2 ore din stanga in dreapta in speranta ca voi afla pe cel care plange dupa el. Ori era prea tarziu, ori catelul nu se pierduse pe acolo ... Am intrat in vorba cu oameni care isi plimbau cainii prin parc. Nimeni nu-l cunostea. Catelul , cuminte ma urma in lesa. Nu prea statea la pozat. Ca am si dat sfoara in tara pe reteaua de socializare ca de1 Martie calator, am gasit un martisor pierdut.

Foster ?
Unde sa-l cazez?
Era clar! Aveam catel.

Povestea lui are un final frumos.

Gratie tehnologiei, solidaritatii oamenilor , in 4 zile am fost apelata pe reteaua de socializare. Postarile mele si ale familiei lui Zdreanta , ca asa se numeste catelul, au intrat in conexiune. Oamenii din toate colturile ne-au pus in legatura , ne-am intalnit si am adus acasa sufletelul. Noi, oamenii am fost foarte exuberanti, plini de trac, ametiti, am mers mai departe decat trebuia cu metroul, am alergat dupa maxi-taxi precum copiii de 10 ani ... Prin ploaie. O ploaie deasa, rece de 5 martie ... Dar nu-i nimic. In casa e cald. Mami si tati sunt alaturi de el,  iar eu imi savurez ceaiul si astern aceste randuri pentru posteritate ...

L-aţi văzut cumva pe Zdreanţă,
Cel cu ochii de faianţă?
E un câine zdrenţuros
De flocos, dar e frumos...

Fii pozitiv !
Alege viata !











miercuri, 11 februarie 2015

Trepied, motanul tigrat cu 3 picioare

De obicei oamenii isi numesc animalele patrupede . Cum puteau sa-i spuna lui ? Motanul meu frumos si patruped  ? Cand el avea doar trei picioare ... ? I-au spus Terpy, Trepi, Trepied. Un fel de alint . Un fel de lupta . Un fel de incurajare.

M-a amuzat teribil numele lui. Un nume,  asa ...  care sa faca in ciuda handicapului...
Nu s-a nascut fara picior ... l-a pierdut in urma unei crunte lovituri. Cel mai probabil un om rau a dat pana nu a mai putut . Micutul s-a tarat pana la locul in care niste fiinte frumoase, stralucitoare , blande si dispuse de ajutor i-au inteles durerea, nevoia si l-au adoptat.

E intr-adevar destul de greu pentru un animalut sa se adapteze la o noua situatie. Atunci cand ele se nasc cu handicap mersul, balansul, echilibrul se invata de la sine, animalele nestiind decat ca au de mers in doua sau trei picioare... Insa atunci cand un accident le obliga sa se descurce cu ce membre le-a mai ramas, e mult mai dificil ... Dar pisicile sunt agile si reusesc sa faca fata cu bine miscarii pe 2 sau 3 “roti”.


Si Trepied si-a putut continua viata , activitatile zilnice folosindu-se de celelalte 3 membre. Adora sa se joace cu ‘vrabiuta” colorata, sa alege in voie , sa se catere, sa escaladeze ... A fost iubit, ingrijit , mangaiat pana in ultima lui clipa. Boala ,  pe care nimeni nu a banuit-o , a lucrat pe ascuns ...

Stiu ca acum e in gradina plina de copaci infloriti, cu culcusuri moi si pufoase la fiecare pas, cu patuturi suspendate de crengi batrane, cu castronele pline cu apa proaspata si cu mancarica buna ... Stiu ca dupa atat de multa suferinta Raiul Pisicilor ii ofera liniste ... si doarme, toarce si viseaza ... poate chiar si tricoteaza , numai dintr-un firiciel , vesta pentr-un soricel ...

Nu ocoliti animalele aflate in nevoie!

Fii pozitiv !
Alege viata !










sâmbătă, 3 ianuarie 2015

Top GIF-uri 2014 cu animale

Animalele si plantele au existat inaintea omului. Odata cu aparitia omului , fauna si flora planetei au inceput sa sufere. Iar in momentul de fata, fauna planetei este in pericol. Sunt specii de animale care dispar intr-un ritm mult prea alert. Regnul animal sufera enorm in urma activitatii omului : industria alimentara, sporturile sangeroase, circul cu animale, abandonul animalelor de companie. Un tablou sumbru. Oare explozia demografica e de vina ? Omul a devenit crud ? Nu-i mai pasa ? Vrea ca numai el sa domine ? Ego ? Fara eco ?

Planeta Albastra reprezinta casa omului , dar si caminul pentru multe specii de animale si plante. Pentru ca actiunea omului afecteaza mediul inconjurator este necesar sa ne schimbam modul de consideratie fata de animale si plante.

Fii pozitiv !
Alege viata !